rybavkuchyni/linka01.gif


Závitky ze sumce s brokolicí

 4 plátky ze sumce po 150g.sůl,pepř, 60g. strouhanky,špetka strouhané citrónové kůry, 1 sýr lučina,1 lžíce sekané petrželky,4 plátky anglické slaniny,4 plátky uzeného lososa,jeden šálek rybího vývaru,400g. brokolice,1 citron.

 

Plátky ze sumce osolíme a necháme krátce odležet.Pak je zbavíme kůže a rozložíme na vál.Promícháme strouhanku,citrónovou kůru,lučinu,sekanou petrželku,pepř a sůl.Směsí potřeme plátky sumce,navrch položíme plátek slaniny a plátek lososa,srolujeme a naskládáme volným koncem dolů do vymaštěné zapékací misky.Závitky přelijeme rybím vývarem a 40 min. je pečeme ve vyhřáté troubě, v polovině závitky obracíme.Podáváme s vařenou brokolicí rozebranou na růžičky,zdobíme klínky citronu.

Pstruh pečený s nádivkou

 4 pstruzi,sůl,3 lžíce másla,šťáva z 1 citronu,2 lžíce strouhanky,
náplň: 4 žampiony,2 lžíce zelených oliv bez pecek,2 cibule, 2 mírně pálivé papričky, 2 lžíce pistáciových oříšků,olej,pepř,sůl,ocet.

 

očištěné a vykuchané pstruhy posolíme,zakapeme citrónovou šťávou a 2 hod. necháme odležet v chladu.Mezitím si připravíme náplň:Žampiony nakrájíme  a podusíme ve vlastní šťávě.olivy,cibuli,papričky a pistácie nasekáme najemno a vše promícháme s olejem a octem.Podle chuti přisolíme a připepříme.Směsí naplníme pstruhy,zašijeme nebo spíchneme jehlicí,potřeme rozehřátým máslem,obalíme ve strouhance a každou rybu zvlášť zabalíme do olejem potřeného alobalu.Balíčky rozložíme na pekáček a ve vyhřáté troubě pečeme 30 min.

 nebo grilujeme na venkovním grilu.Porce rozdělíme na talíře a podáváme s křupavým rohlíkem,bohatě obložené zeleninou.


Nadívaná plotice

 

1 kg. plotic,200g. prorostlé slaniny,2 cibule,4 stroužky česneku,hrst kopřivových listů,100g. lišek,4 lžíce másla,po špetce drceného kmínu,pepře,soli,8 zelných listů.

 

Ryby pečlivě zbavíme šupin,uřízneme hlavy,vykucháme a důkladně omyjeme.Na kostičky pokrájenou slaninu necháme rozpustit na pánvi a smícháme s najemno pokrájenou cibulí a česnekem rozetřeným se solí a pepřem.Přidáme spařené a posekané kopřivy a nakrájené lišky podušené na lžíci másla.Dobře promíchanou směsí naplníme plotice.Na plech rozložíme spařené zelné listy,pokapeme máslem a rozložíme na ně naplněné plotice.osolíme,opepříme a pokmínujeme,pokapeme zbytkem másla,zakryjeme další vrstvou zelných listů a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka.Podáváme s rýží.

Pstruh zapečený v zelenině

 

 4 pstruzi,sůl,pepř,šťáva z jednoho citronu,2 lžíce oleje,3 mrkve,1 menší celer,1 pastinák,1 žlutá a 1 zelená paprika,1 lilek,4 rajčata,2 lžíce hladké mouky,mletá sladká paprika,1 šálek vývaru ze zeleniny nebo ryb,2 vejce,kelímek jogurtu, 1 řapíkatý celer,1 pórek.

 

Očištěné pstruhy osolíme,opepříme,zakapeme citrónovou šťávou a krátce necháme odležet v chladu.Pak je vložíme na rozpálený olej v zapékací misce s po obou stranách smažíme 3 min.po stranách ryb rozložíme očištěnou a pokrájenou zeleninu,pstruhy zaprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem,solí a mletou paprikou,podlijeme vývarem,vložíme do vyhřáté trouby a 20 min. pečeme za občasného obracení.Nakonec vše zalijeme mírně osoleným jogurtem s rozkvedlanými vejci a ještě zapečeme. porce na talířích bohatě ozdobíme jemně posekaným řapíkatý celerem a pórkem nakrájeným na jemná kolečka.Jako přílohu volíme vařené brambory.


Ostroretka na anglické slanině a víně

 

4 ostroretky po cca.250g.2 lžíce petrželky,2 lžíce másla,pepř,sůl,150g.  anglické slaniny,olej na smažení,1 šálek bílého vína,šťáva z jednoho citronu,2 stroužky česneku,2 lžíce sekaného zeleného koření,citron.

 

Očištěné ostroretky bez hlav vytřeme zevnitř směsí másla,sekané petrželky,pepře a soli.Navrch osolíme,vložíme na olejem vymaštěný pekáček vyložený plátky slaniny a ve vyhřáté troubě pečeme po obou stranách dozlatova.Víno smícháme s citronovou šťávou a česnekem rozetřeným se solí a touto směsí ryby v průběhu pečení podléváme.podáváme s vařenými bramborami,na talířích posypeme zeleným kořením a ozdobíme kolečkem citronu.

Štika zapečená v sýru

 

1 štika cca.2 kg. 3 lžíce másla,150 g. tvrdého sýra k strouhání, 1 kelímek zakysané smetany,1 lžíce hladké mouky,3 cibule,sekaná petrželka,sůl.

 

Očištěnou a páteře zbavenou štiku nakrájíme na kostky silné asi 5 cm,osolíme je a necháme krátce odležet.Jemně posekanou cibuli necháme zesklovatět na másle,vložíme kousky ryby a pečeme po obou stranách.Polovychladlé porce ryb vykostíme,obalíme v části strouhaného sýra a spolu s cibulí vložíme do zapékací misky vymazané máslem.Takto připravené kousky přelijeme smetanou rozkvedlanou s hladkou moukou,posypeme zbylým sýrem a zapékáme ve vyhřáté troubě,pokud sýr nezrůžoví.Hotový pokrm sypeme sekanou petrželkou.Vhodnou přílohou jsou pečené bramborové bochánky a zelný salát.

Kapr v bramborové pelelíně

 

800g kapřích filetů,olej,sůl,8 větších brambor,

těstíčko:vejce,hladká mouka,sůl

zálivka:1 kelímek bílého jogurtu,1 lžíce ostrého kečupu a ostré hořčice,koření maggi,1 lžíce sekaného libečku.

 

Kapří filety osolíme,pokapeme olejem a necháme hodinu odležet v chladu.Syrové brambory oloupeme a každou nakrájíme na 4 stejně silné plátky.Vždy mezi dva plátky brambor vkládáme rabí filety,předem namočené do hladkého těstíčka z vejce,mouky a soli.Takto připravené „peleríny“ rozložíme na olejem vymaštěný pekáček těsně vedle sebe,pokapeme olejem,osolíme a ve vyhřáté troubě upečeme do dorůžova.Těsně před dopečením porce zalijeme zálivkou z bílého jogurtu,kečupu,hořčice,koření maggi a části sekaného libečku.Dopékáme dalších 10 min,rozdělíme na talíře a ozdobíme zbylým libečkem.Podáváme jako teplou chuťovku.

Bolen na ostro

 

2 středně velcí boleni,šťáva z jednoho citronu,sojová omáčka,olej,vinný ocet,pepř,sůl,libeček.

omáčka:2 stroužky česneku,špetka soli,4 šalotky,1/2 kořene zázvoru,2 lžíce paprikové omáčky,2 lžíce ostrého kečupu,1 lžíce vinného octa,2 lžíce cukru,1 lžíce másla,1 šálek rybího vývaru,1 lžíce omáčky chilli.

 

Boleny dokonale očistíme,necháme okapat a ostrým nožem po obou stranách nařízneme několik hlubokých zářezů.Ryby potřeme dobře promíchanou marinádou z citronové šťávy,sojové omáčky,octa,oleje,pepře a soli a necháme hodinu marinovatPak je vložíme do olejem vymazaného pekáčku,posypeme libečkem a v silně vyhřáté troubě pečeme po obou stranách do křupava.Zvlášť si připravíme ostrou omáčku.Česnek utřeme se solí,šalotku jemně nasekáme,zázvor nastrouháme.Vše smícháme s ostatními přísadami a krátce povaříme.Ke konci pečení zalijeme omáčkou a dopečeme zhruba 10 min.Ryby rozdělíme na talíře a přeléváme ostrou omáčkou.Podáváme s česnekovými topinkami.

Okoun pečený s cuketou

 

8 ks očištěných okounů,sůl,pepř,4 lžíce másla,2 cibule,300g cuket, 4 rajčata,1 šálek rybícho vývaru,2 lžíce nasekané  řeřichy.

 

Očištěné okouny osolíme,opepříme,vložíme na rozehřáté máslo a zprudka opékáme na pánvi po obou stranách asi 5 min.Okouny vyjmeme,do výpeku přidáme najemno nasekanou cibuli, cukety a rajčata nakrájená na půlkolečka a směs dusíme asi 15 min.Pak poskládáme předpečené okouny do pekáčku,posypeme dušenou zeleninou,osolíme,opepříme,přelijeme rybím vývarem a ve vyhřáté troubě dopečeme dozlatova.Pokrm podáváme s vařenými brambory,na talířích posypeme jemně sekanou řeřichou.

Pečený pstruh se sýrem Niva

 

4 pstruzi,4 lžíce kečupu,2 lžíce ostré hořčice,1 lžíce strouhaného křenu,4 lžíce červeného vína,2 lžíce sekané petrželky,pepř,sůl,100 g kořenové zeleniny,1 lžička divokého koření,100g plísňového sýra Niva,4 listy mangoldu.

 

Kořenovou zeleninu pokrájíme a vložíme s celým kořením do pařáku,na zeleninu položíme očištěné a vykuchané pstruhy,zalijeme trochou vody  a pod pokličkou vaříme asi 15 min.po vychladnutí ryby opatrně a přeložíme na pečící pánev.Zakapeme směsí kečupu,hořčice a červeného vína,přidáme křen,pepř a sůl a po obou stranách opečeme 3 min. Na talířích hustě posypeme strouhanou nivou a ozdobíme mangoldovým listem.Podáváme s bramborovými hranolky.

Amur s brambory v bešamelu

 
8 ks. podkůvek z amura  po 10g. sůl,pepř,1 kg. brambor,60g. strouhanky,4 lžíce másla,petrželka,kopr,
Omáčka:1 lžíce másla,1 lžíce hladké mouky,,4 dl. mléka,sůl.pepř.

Nejdříve připravíme bešamelovou omáčku:V kastrole necháme rozpustit máslo,vsypeme mouku a umícháme hladkou světlou jíšku.Za stálého šlehání metlou vléváme do jíšky po částech mléko a mírném ohni vaříme do zhoustnutí.Omáčku dochutíme solí a pepřem.Podkůvky z amura posolíme a po krátkém odležení porce rozložíme do pekáčku silně vymazaného máslem.Na ryba rozložíme oloupané syrové brambory nakrájené na kolečka,osolíme je,opepříme a zalijeme bešamelem.Povrch posypeme strouhanou houskou,pokapeme zbytkem rozpuštěného másla,vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 25 až 3 min.Na talířích zdobíme sekanou petrželkou a koprem.

Treska „co dům dá“

 
2 až 6 filetů z tresky,šťáva z 1 citronu,2 stroužky česneku,sůl,pepř,kari,brambory,různé druhy zeleniny,(mrkev,petržel,celer,řapíkatý celer,cibule,pórek,brokolice,květák,papriky,rajčata),máslo,sůl,vegeta,1 až 2 dl. slabšího bílého vína.

 Filety z tresky pokapeme citrónovou šťávou,osolíme,opepříme,posypeme špetkou kari,potřeme prolisovaným česnekem a necháme hodinu odležet v chladu.Brambory a zeleninu očistíme,opereme,nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku vymazaného máslem.Osolíme,posypeme vegetou a zalijeme bílým vínem.na směs poklademe filety z tresky,pokapeme rozpuštěným máslem,pekáček zakryjeme a pečeme 20 min. v troubě předehřáté na 200°C.Poté pekáč vyjmeme,odkryjeme víko,rybu přelijeme výpekem a znovu vložíme do trouby,kde ještě 20 min.odkryté dopékáme.Filety přendáme na talíře a jako přílohu servírujeme směs brambor a zeleniny z pekáčku,posypeme petrželkou.


Kapr na česneku s anglickou slaninou

 

1 kapr /asi 1,5 kg/ 6 stroužků česneku,1 cibule,120g. anglické slaniny,1 lžíce pikantního koření,2 lžíce másla,2 lžíce strouhanky,2 lžíce sekané petrželky,4 kolečka citronu,sůl,2 různobarevné papriky.

 

Pekáček vymažeme máslem,vysypeme strouhankou a dno pokryjeme plátky anglické slaniny.na takto připravený základ položíme očištěné a na hřbetě nařízlé půlky kapra,osolíme,okořeníme,posypeme jemně posekanou cibulí a česnekem,zakapeme máslem,podlijeme vodou,vložíme do vyhřáté trouby a 30 min.pečeme.během pečení půlky kapra poléváme výpekem.N a závěr přeložíme na kolečka pokrájenými paprikami a povrch posypeme sekanou petrželkou.Podáváme se šťouchanými brambory posypanými sekaným pórkem.

Treska „přírodně“

 

1 až 2 filety z tresky,šťáva z 1 citronu,sůl,steakové koření,1 až 2 stroužky česneku,máslo,2 lžíce oleje,citron

 

Filety z tresky zakápneme citrónovou šťávou,osolíme,jemně potřeme prolisovaným česnekem,lehce okořeníme steakovým kořením a necháme asi hodinu odležet v chladu.Pekáček potřeme olejem a rozložíme do něj filety z tresky kůží dolu.Ryby hustě poklademe plátky másla.Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 20 až 30 min. dozlatova.Porce ryby ozdobíme kolečkem citronu a servírujeme se šťouchanými brambory.Omyté brambory uvaříme ve slupce,necháme zchladnout,oloupeme a pokrájíme.Na lžíci sádla osmažíme na jemno pokrájenou cibuli a stroužek česneku,do směsi vložíme brambory,rozšťoucháme je.přisolíme a necháme prohřát.


Pochoutka v alobalu     
     

Ingredience: 4 plátky rybího filé, sůl, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička sušené bazalky, 2 lžíce másla, alobal
     
 

Postup přípravy: Alobal potřeme rozpuštěným máslem, na každý čtverec položíme plátek filé, osolíme, posypeme nakrájenou cibulí, česnekem a sušenou bazalkou. Pokapeme máslem a alobal dobře uzavřeme. Pečeme v troubě 30 minut.
Podáváme s vařenými brambory.
Ryba s bylinkami     
     

Ingredience: 300 g jemné ryby bez kůže (filé, kapr), 1 lžíce citrónové šťávy, 10 g slunečnicového oleje, 25 g čerstvého másla, 1 lžíce jemně sekané petrželky, 1/4 lžičky drobného sušeného řebříčku, špetka sušené bazalky, sůl
     
 

Postup přípravy: Rybu očistíme, rozdělíme na porce, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, každou porci zakapeme olejem. Dáme do plochého pekáčku, trochu podlijeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme dorůžova. V misce utřeme máslo se špetkou soli. Pak zašleháme petrželku, bylinky a necháme chladit. Upečenou rybu dáme na talíře, poklademe bylinkovým máslem a podáváme s brambory.

Rychlá pečená ryba     
     

Ingredience: 2 větší filety (čerstvá je nejlepší), sůl, pepř, 1/2 šálku stouhanky, 1/2 šálku jemně nastrohaného parmezánu, trochu másla
     
 
Postup přípravy: Filety položíme na pečící plech, který předtím potřeme slabě tukem, nebo bez tuku na papír na pečení. Trochu osolíme, opepříme, a posypeme nejdříve strouhankou a potom parmezánem. Buď polijeme rozpuštěným máslem, nebo na filety položíme kousky másla po celé délce. Pečeme v horní polovině trouby při 250 °C po dobu 10-15 minut podle tloušťky ryby.
Fajnšmekr dá pod máslo ještě trochu oregána. Servíruje se s vařenými brambory politými máslem s pažitkou a salátem z rajčat.
Vánoční ryba     

Ingredience: 1 kg jakékoliv ryby, 4 dl smetany, 4 vajíčka, 80 g másla, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty, 2 lžíce octa, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžička sekané petrželové natě, 1 lžička strouhané citronové kůry, sůl
     
 

Postup přípravy: Rybu vykostíme a nakrájíme na porce. Do vody dáme sůl, ocet a kousky ryby a táhneme na ohni asi 7 minut. Vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do smetany dáme žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou cibuli, pažitku, nať, kůru, pastu a sůl. Dobře promícháme a polovinu nalejeme do ohnivzdorné mísy, na omáčku poskládáme rybu. Do zbytku omáčky opatrně přimícháme sníh z bílků a rybu zalejeme. Zapečeme asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Pečená štika se zelím

 4 štičí filety po cca.200g.100g paprikové slaniny,sůl,pepř.2 cibule,300g. čínského zelí,1 čekanka,2 lžíce másla,2 lžíce sekaného kerblíku,

Marináda:1 kelímek bílého jogurtu,2 lžíce hořčice,2 lžíce cukru,2 lžíce jemně sekaného pórku,sůl,kari,mletý pepř.Očištěné filety vložíme do marinády připravené smícháním bílého jogurtu,hořčice,cukru,sekaného pórku,kari koření,pepře a soli.V chladu necháme marinovat do druhého dne.Pak filety vyjmeme,osolíme,opepříme a prošpikujeme špalíčky slaniny.Na části másla zpěníme jemně nasekanou cibuli,přidáme na nudličky pokrájené čínské zelí a čekanku,osolíme a pod pokličkou dusíme 10 min.podušenou směs rozložíme do máslem vymazané zapékací misky,navrch rozložím štičí filety.Vše zakapeme zbytkem marinády a másla,podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě pečeme 30min.Dorůžova upečené porce štiky rozložíme na talíře do „zelného hnízda“ a posypeme sekaným kerblíkem.Jako přílohu volíme bramborové šišky.

Pečený candát s cibulovou příchutí

 

8 podkůvek candáta asi po 100g.2lžíce oleje,sůl,2 lžíce sekané petrželky,2 lžíce škrobové moučky,2 stroužky česneku,2 lžíce vody,2 červené cibule,4 šalotky,1 lžíce vinného octa,2 lžíce červeného vína,4 lžíce rybího vývaru,po špetce cukru,pepře a soli.

 

Očištěné podkůvky candáta osolíme,zakapeme olejem a posypeme sekanou petrželkou.Necháme 3 hod. odležet v chladu.Ze škrobové moučky,vody a utřeného česneku připravíme hustší kaši,kterou podkůvky potřeme.pak je zprudka opečeme v rozehřátém oleji dozlatova.opečené podkůvky necháme okapat a uložíme do tepla.cibule a šalotky pokrájíme na tenké plátky,zakapeme octem vložíme do vařící směsi vývaru a červeného vína a pod pokličkou dusíme do poloměkka.cibulovou směs ochutíme cukrem,pepřem a solí,rozdělíme na talíře a poklademe upečenými podkůvkami candáta.Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s pečenými bramborovými bochánky.


Kapr v rajčatovém pyré

 

4 porce kapra po 200g.sůl,pepř,2 lžíce hladké mouky,drcený kmín,olej,500g. hodně zralých rajčat,2 cibule,1 konzerva žampionů,1 červená paprika,šťáva z 1 citronu, 1 šálek vývaru z ryb,2 stroužky česneku,cukr,2 lžíce másla,sekaná pažitka

 

Porce kapra osolíme,opepříme,zaprášíme moukou smíchanou s drceným kmínem a zprudka opékáme na oleji z obou stran asi 3 min. až maso „zatáhne“.Omytá rajčata spaříme,oloupeme a krátce podusíme.na výpeku z ryb osmahneme najemno posekanou cibuli dosklovita,přidáme okapané pokrájené žampiony,na proužky nakrájenou papriku a pyré z rajčat.Zalijeme rybím vývarem a citrónovou šťávou,ochutíme česnekem rozetřeným s cukrem.pepřem a solí,zlehka promícháme a krátce podusíme.Rybí porce přeložíme do zapékací misky,přelijeme rajčatovou směsí,zakapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20 min.Porce ozdobíme sekanou petrželkou a podáváme s malými bramboráčky a okurkovým salátem s česnekem a zakysanou smetanou.

Okoun s citronem a máslovou omáčkou

 

1kg. očištěných a vykuchaných okounů,2 lžíce sekané bazalky,2 citrony,4 lžíce oleje,4 lžíce bílého vína,špetka červeného pepře,sůl

Omáčka:1 kelímek bílého jogurtu nebo šlehačky,3 lžíce másla,1 lžíce citrónové šťávy,1 žloutek,1 lžíce kukuřičného škrobu,zelený pepř,sůl,1 lžíce bylinek.

 

Plech na pečení vyložíme alobalem,mírně potřeme olejem a rozložíme na něj očištěné okouny zbavené hlav a ploutví.Břišní dutiny dobře prosolíme a posypeme sekanou bazalkou.Povrch okounů zakapeme citrónovou šťávou,olejem a bílým vínem,opepříme a osolíme.Vše sbalíme do jednoho úhledného balíčku a v předehřáté troubě pečeme 30 min.

Mezitím si připravíme omáčku:V kastrolku rozšleháme jogurt (šlehačku) s rozehřátým máslem,citrónovou šťávou,žloutkem a kukuřičným škrobem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.Podle chuti opepříme,osolíme a přidáme zelené koření.Upečené okouny rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem,teplou omáčku podáváme zvlášť.Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo.


Pstruh s bramborovým salátem

 

4 pstruzi,2 lžíce másla,1 cibule,3 lžíce bylinek,10 kuliček pepře,4 hřebíčky,2 kuličky jalovce,1 dl. vinného octa,

Salát: 600g. vařených brambor,2 červené cibule,4 šalotky,2 rajčata,1 paprika,4 sterilizované okurky,1 dl okurkového láku,sůl,pepř,1 lžíce olivového oleje.

 

Očištěné a vykuchané pstruhy rozporcujeme na filety a rozložíme je těsně vedle sebe do zapékací misky,lehce vymazané máslem.Osolíme je a posypeme najemno nakrájenou cibulí a sekanými bylinkami (libeček,petrželka,kopr apod.) Zvlášť si připravíme krátkým povařením nálev z vinného octa,celého koření a soli a filety jím stejnoměrně zalijeme.misku přikryjeme alobalem a pečeme asi 20 min.v předehřáté Troubě.filety rozdělíme na talíře a polijeme vypečenou šťávou.

Podáváme s bramborovým salátem:Brambory a zeleninu nakrájíme na přiměřeně velké kousky,osolíme,opepříme,zlehka promícháme,zalijeme lákem z okurek,zakapeme olejem a necháme v chladnu odležet 2 hod.

Kapr plný dobrot

 

1 kapr cca 2 kg.1 limetka,sekaná pažitka,olej,pepř,sůl,

Nádivka:20g tresčích jater,200 g. červeného lososa, 200g. uzeného tuňáka, 100g. šunky,3 lžíce másla,200g. žampionů,2 cibule, 1 sklenice sterilizované zeleniny,1 lžíce paštikového koření,1 lžička sušené petrželky,2 vejce,4 lžíce smetany,zelený a červený pepř,sůl.

 

Očištěného kapra vytřeme uvnitř i zvenčí směsí šťávy z limetky,oleje,pepře a soli a necháme 2 hod. odležet v chladu.Mezitím si připravíme nádivku:játra,lososa,tuňáka a šunku najemno pokrájíme a promícháme.Přidáme na másle podušené a pokrájené houby,posekanou cibuli a zeleninu,promícháme se zeleninou,žloutky a tuhým sněhem z bílků a nakonec ochutíme kořením a solí.Směsí naplníme kapra zašijeme,vložíme do máslem vymazané zapékací misky a ve vyhřáté troubě pečeme po obou stranách do zlatova a křupava.během pečení podléváme vodou a výpekem. Podáváme  bramborovými hranolky a mangoldovým salátem s vinnou zálivkou.Na talířích ozdobíme sekanou petrželkou.

 


Štika s příchutí papriky

 

Vykuchanou a očištěnou štiku zbavíme páteře a nakrájíme na 8 stejně velkých plátků.Plátky osolíme,opepříme,posypeme česnekovým práškem a sekanou petrželkou,zakapeme citrónovou šťávou a necháme 6 hod. odležet v chladu.Na oleji dozlatova osmahneme najemno posekanou cibuli a stejnoměrně rozložíme na dno zapékací misky.Na cibuli rozložíme plátky štiky,posypeme paprikou a vegetou,zakapeme rozpuštěným máslem,vložíme do vyhřáté trouby a zhruba 20 min. pečeme.Na závěr rybu zalijeme mírně osolenou smetanou s rozkvedlanými žloutky a kukuřičnou škrobovou moučkou a 10 min. zapékáme bez pokličky.podáváme s vařenými brambory hustě posypanými zeleným kořením,obložíme sterilizovanou kapií.