Závitky ze sumce
s brokolicí
4 plátky ze sumce po 150g.sůl,pepř, 60g. strouhanky,špetka strouhané citrónové kůry, 1 sýr lučina,1 lžíce sekané petrželky,4 plátky anglické slaniny,4 plátky uzeného lososa,jeden šálek rybího vývaru,400g. brokolice,1 citron.
Plátky ze sumce osolíme a necháme krátce odležet.Pak je zbavíme kůže a rozložíme na vál.Promícháme strouhanku,citrónovou kůru,lučinu,sekanou petrželku,pepř a sůl.Směsí potřeme plátky sumce,navrch položíme plátek slaniny a plátek lososa,srolujeme a naskládáme volným koncem dolů do vymaštěné zapékací misky.Závitky přelijeme rybím vývarem a 40 min. je pečeme ve vyhřáté troubě, v polovině závitky obracíme.Podáváme s vařenou brokolicí rozebranou na růžičky,zdobíme klínky citronu. |
Pstruh pečený s nádivkou 4
pstruzi,sůl,3 lžíce másla,šťáva z 1
citronu,2 lžíce strouhanky, očištěné a vykuchané
pstruhy posolíme,zakapeme citrónovou šťávou a 2 hod. necháme odležet
v chladu.Mezitím si připravíme náplň:Žampiony nakrájíme a podusíme ve vlastní
šťávě.olivy,cibuli,papričky a pistácie nasekáme najemno a vše
promícháme
s olejem a octem.Podle chuti přisolíme a připepříme.Směsí
naplníme
pstruhy,zašijeme nebo spíchneme jehlicí,potřeme rozehřátým
máslem,obalíme ve
strouhance a každou rybu zvlášť zabalíme do olejem potřeného
alobalu.Balíčky
rozložíme na pekáček a ve vyhřáté troubě pečeme 30 min. nebo grilujeme na venkovním grilu.Porce rozdělíme na talíře a podáváme s křupavým rohlíkem,bohatě obložené zeleninou. |
Nadívaná plotice |
Pstruh zapečený
v zelenině 4 pstruzi,sůl,pepř,šťáva z jednoho citronu,2 lžíce oleje,3 mrkve,1 menší celer,1 pastinák,1 žlutá a 1 zelená paprika,1 lilek,4 rajčata,2 lžíce hladké mouky,mletá sladká paprika,1 šálek vývaru ze zeleniny nebo ryb,2 vejce,kelímek jogurtu, 1 řapíkatý celer,1 pórek. Očištěné pstruhy osolíme,opepříme,zakapeme citrónovou šťávou a krátce necháme odležet v chladu.Pak je vložíme na rozpálený olej v zapékací misce s po obou stranách smažíme 3 min.po stranách ryb rozložíme očištěnou a pokrájenou zeleninu,pstruhy zaprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem,solí a mletou paprikou,podlijeme vývarem,vložíme do vyhřáté trouby a 20 min. pečeme za občasného obracení.Nakonec vše zalijeme mírně osoleným jogurtem s rozkvedlanými vejci a ještě zapečeme. porce na talířích bohatě ozdobíme jemně posekaným řapíkatý celerem a pórkem nakrájeným na jemná kolečka.Jako přílohu volíme vařené brambory. |
Ostroretka na anglické slanině a
víně 4 ostroretky po cca.250g.2 lžíce petrželky,2 lžíce
másla,pepř,sůl,150g. anglické
slaniny,olej na smažení,1 šálek
bílého vína,šťáva z jednoho
citronu,2
stroužky česneku,2 lžíce sekaného zeleného
koření,citron. |
Štika zapečená v sýru 1
štika cca.2 kg. 3
lžíce másla,150 g. tvrdého sýra
k strouhání, 1 kelímek zakysané
smetany,1
lžíce hladké mouky,3 cibule,sekaná petrželka,sůl. |
Kapr v bramborové pelelíně 800g kapřích filetů,olej,sůl,8 větších brambor, těstíčko:vejce,hladká mouka,sůl zálivka:1 kelímek bílého jogurtu,1 lžíce ostrého
kečupu a ostré hořčice,koření maggi,1 lžíce sekaného libečku. |
Bolen na ostro 2 středně velcí boleni,šťáva z jednoho
citronu,sojová omáčka,olej,vinný ocet,pepř,sůl,libeček. omáčka:2
stroužky česneku,špetka soli,4 šalotky,1/2
kořene zázvoru,2 lžíce paprikové omáčky,2
lžíce ostrého kečupu,1 lžíce vinného
octa,2 lžíce cukru,1 lžíce másla,1
šálek rybího vývaru,1 lžíce
omáčky chilli. |
Okoun pečený s cuketou 8 ks očištěných okounů,sůl,pepř,4 lžíce másla,2
cibule,300g cuket, 4 rajčata,1 šálek rybícho vývaru,2 lžíce nasekané řeřichy. Očištěné okouny osolíme,opepříme,vložíme na rozehřáté máslo a zprudka opékáme na pánvi po obou stranách asi 5 min.Okouny vyjmeme,do výpeku přidáme najemno nasekanou cibuli, cukety a rajčata nakrájená na půlkolečka a směs dusíme asi 15 min.Pak poskládáme předpečené okouny do pekáčku,posypeme dušenou zeleninou,osolíme,opepříme,přelijeme rybím vývarem a ve vyhřáté troubě dopečeme dozlatova.Pokrm podáváme s vařenými brambory,na talířích posypeme jemně sekanou řeřichou. |
Pečený pstruh se sýrem Niva 4 pstruzi,4 lžíce kečupu,2 lžíce ostré hořčice,1 lžíce
strouhaného křenu,4 lžíce červeného vína,2 lžíce sekané petrželky,pepř,sůl,100
g kořenové zeleniny,1 lžička divokého koření,100g plísňového sýra Niva,4 listy
mangoldu. |
Amur s brambory
v bešamelu
|
Treska „co dům dá“
|
Kapr na česneku
s anglickou slaninou 1 kapr /asi 1,5 kg/ 6 stroužků česneku,1 cibule,120g. anglické slaniny,1 lžíce pikantního koření,2 lžíce másla,2 lžíce strouhanky,2 lžíce sekané petrželky,4 kolečka citronu,sůl,2 různobarevné papriky. Pekáček vymažeme máslem,vysypeme strouhankou a dno pokryjeme plátky anglické slaniny.na takto připravený základ položíme očištěné a na hřbetě nařízlé půlky kapra,osolíme,okořeníme,posypeme jemně posekanou cibulí a česnekem,zakapeme máslem,podlijeme vodou,vložíme do vyhřáté trouby a 30 min.pečeme.během pečení půlky kapra poléváme výpekem.N a závěr přeložíme na kolečka pokrájenými paprikami a povrch posypeme sekanou petrželkou.Podáváme se šťouchanými brambory posypanými sekaným pórkem. |
Treska „přírodně“ 1 až 2 filety z tresky,šťáva z 1 citronu,sůl,steakové koření,1 až 2 stroužky česneku,máslo,2 lžíce oleje,citron Filety z tresky zakápneme citrónovou
šťávou,osolíme,jemně potřeme prolisovaným česnekem,lehce okořeníme steakovým
kořením a necháme asi hodinu odležet v chladu.Pekáček potřeme olejem a
rozložíme do něj filety z tresky kůží dolu.Ryby hustě poklademe plátky
másla.Pekáč vložíme do trouby předehřáté na
|
Pochoutka v alobalu Ingredience: 4 plátky rybího filé, sůl, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička sušené bazalky, 2 lžíce másla, alobal Postup přípravy: Alobal potřeme rozpuštěným máslem, na každý čtverec položíme plátek filé, osolíme, posypeme nakrájenou cibulí, česnekem a sušenou bazalkou. Pokapeme máslem a alobal dobře uzavřeme. Pečeme v troubě 30 minut. Podáváme s vařenými brambory. |
Ryba s bylinkami Ingredience: 300 g jemné ryby bez kůže (filé, kapr), 1 lžíce citrónové šťávy, 10 g slunečnicového oleje, 25 g čerstvého másla, 1 lžíce jemně sekané petrželky, 1/4 lžičky drobného sušeného řebříčku, špetka sušené bazalky, sůl Postup přípravy: Rybu očistíme, rozdělíme na porce, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, každou porci zakapeme olejem. Dáme do plochého pekáčku, trochu podlijeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme dorůžova. V misce utřeme máslo se špetkou soli. Pak zašleháme petrželku, bylinky a necháme chladit. Upečenou rybu dáme na talíře, poklademe bylinkovým máslem a podáváme s brambory. |
Rychlá pečená ryba Ingredience: 2 větší filety (čerstvá je nejlepší), sůl, pepř, 1/2 šálku stouhanky, 1/2 šálku jemně nastrohaného parmezánu, trochu másla Postup přípravy: Filety položíme na pečící plech, který předtím potřeme slabě tukem, nebo bez tuku na papír na pečení. Trochu osolíme, opepříme, a posypeme nejdříve strouhankou a potom parmezánem. Buď polijeme rozpuštěným máslem, nebo na filety položíme kousky másla po celé délce. Pečeme v horní polovině trouby při 250 °C po dobu 10-15 minut podle tloušťky ryby. Fajnšmekr dá pod máslo ještě trochu oregána. Servíruje se s vařenými brambory politými máslem s pažitkou a salátem z rajčat. |
Vánoční ryba Ingredience: 1 kg jakékoliv ryby, 4 dl smetany, 4 vajíčka, 80 g másla, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty, 2 lžíce octa, 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžička sekané petrželové natě, 1 lžička strouhané citronové kůry, sůl Postup přípravy: Rybu vykostíme a nakrájíme na porce. Do vody dáme sůl, ocet a kousky ryby a táhneme na ohni asi 7 minut. Vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do smetany dáme žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou cibuli, pažitku, nať, kůru, pastu a sůl. Dobře promícháme a polovinu nalejeme do ohnivzdorné mísy, na omáčku poskládáme rybu. Do zbytku omáčky opatrně přimícháme sníh z bílků a rybu zalejeme. Zapečeme asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory. |
Pečená štika se zelím Marináda:1 kelímek bílého jogurtu,2 lžíce hořčice,2 lžíce cukru,2 lžíce jemně sekaného pórku,sůl,kari,mletý pepř.Očištěné filety vložíme do marinády připravené smícháním bílého jogurtu,hořčice,cukru,sekaného pórku,kari koření,pepře a soli.V chladu necháme marinovat do druhého dne.Pak filety vyjmeme,osolíme,opepříme a prošpikujeme špalíčky slaniny.Na části másla zpěníme jemně nasekanou cibuli,přidáme na nudličky pokrájené čínské zelí a čekanku,osolíme a pod pokličkou dusíme 10 min.podušenou směs rozložíme do máslem vymazané zapékací misky,navrch rozložím štičí filety.Vše zakapeme zbytkem marinády a másla,podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě pečeme 30min.Dorůžova upečené porce štiky rozložíme na talíře do „zelného hnízda“ a posypeme sekaným kerblíkem.Jako přílohu volíme bramborové šišky. |
Pečený candát s
cibulovou příchutí 8 podkůvek candáta asi po 100g.2lžíce oleje,sůl,2 lžíce sekané petrželky,2 lžíce škrobové moučky,2 stroužky česneku,2 lžíce vody,2 červené cibule,4 šalotky,1 lžíce vinného octa,2 lžíce červeného vína,4 lžíce rybího vývaru,po špetce cukru,pepře a soli. Očištěné podkůvky candáta osolíme,zakapeme olejem a posypeme sekanou petrželkou.Necháme 3 hod. odležet v chladu.Ze škrobové moučky,vody a utřeného česneku připravíme hustší kaši,kterou podkůvky potřeme.pak je zprudka opečeme v rozehřátém oleji dozlatova.opečené podkůvky necháme okapat a uložíme do tepla.cibule a šalotky pokrájíme na tenké plátky,zakapeme octem vložíme do vařící směsi vývaru a červeného vína a pod pokličkou dusíme do poloměkka.cibulovou směs ochutíme cukrem,pepřem a solí,rozdělíme na talíře a poklademe upečenými podkůvkami candáta.Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s pečenými bramborovými bochánky. |
Kapr
v rajčatovém pyré 4 porce kapra po 200g.sůl,pepř,2 lžíce hladké mouky,drcený kmín,olej,500g. hodně zralých rajčat,2 cibule,1 konzerva žampionů,1 červená paprika,šťáva z 1 citronu, 1 šálek vývaru z ryb,2 stroužky česneku,cukr,2 lžíce másla,sekaná pažitka Porce kapra osolíme,opepříme,zaprášíme moukou smíchanou s drceným kmínem a zprudka opékáme na oleji z obou stran asi 3 min. až maso „zatáhne“.Omytá rajčata spaříme,oloupeme a krátce podusíme.na výpeku z ryb osmahneme najemno posekanou cibuli dosklovita,přidáme okapané pokrájené žampiony,na proužky nakrájenou papriku a pyré z rajčat.Zalijeme rybím vývarem a citrónovou šťávou,ochutíme česnekem rozetřeným s cukrem.pepřem a solí,zlehka promícháme a krátce podusíme.Rybí porce přeložíme do zapékací misky,přelijeme rajčatovou směsí,zakapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20 min.Porce ozdobíme sekanou petrželkou a podáváme s malými bramboráčky a okurkovým salátem s česnekem a zakysanou smetanou. |
Okoun s citronem
a máslovou omáčkou 1kg. očištěných a vykuchaných okounů,2 lžíce sekané bazalky,2 citrony,4 lžíce oleje,4 lžíce bílého vína,špetka červeného pepře,sůl Omáčka:1 kelímek bílého jogurtu nebo šlehačky,3 lžíce másla,1 lžíce citrónové šťávy,1 žloutek,1 lžíce kukuřičného škrobu,zelený pepř,sůl,1 lžíce bylinek. Plech na pečení vyložíme alobalem,mírně potřeme olejem a rozložíme na něj očištěné okouny zbavené hlav a ploutví.Břišní dutiny dobře prosolíme a posypeme sekanou bazalkou.Povrch okounů zakapeme citrónovou šťávou,olejem a bílým vínem,opepříme a osolíme.Vše sbalíme do jednoho úhledného balíčku a v předehřáté troubě pečeme 30 min. Mezitím si připravíme omáčku:V kastrolku rozšleháme jogurt (šlehačku) s rozehřátým máslem,citrónovou šťávou,žloutkem a kukuřičným škrobem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.Podle chuti opepříme,osolíme a přidáme zelené koření.Upečené okouny rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem,teplou omáčku podáváme zvlášť.Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo. |
Pstruh
s bramborovým salátem 4 pstruzi,2 lžíce másla,1 cibule,3 lžíce bylinek,10 kuliček pepře,4 hřebíčky,2 kuličky jalovce,1 dl. vinného octa, Salát: 600g. vařených brambor,2 červené cibule,4 šalotky,2 rajčata,1 paprika,4 sterilizované okurky,1 dl okurkového láku,sůl,pepř,1 lžíce olivového oleje. Očištěné a vykuchané pstruhy rozporcujeme na filety a rozložíme je těsně vedle sebe do zapékací misky,lehce vymazané máslem.Osolíme je a posypeme najemno nakrájenou cibulí a sekanými bylinkami (libeček,petrželka,kopr apod.) Zvlášť si připravíme krátkým povařením nálev z vinného octa,celého koření a soli a filety jím stejnoměrně zalijeme.misku přikryjeme alobalem a pečeme asi 20 min.v předehřáté Troubě.filety rozdělíme na talíře a polijeme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborovým salátem:Brambory a zeleninu nakrájíme na přiměřeně velké kousky,osolíme,opepříme,zlehka promícháme,zalijeme lákem z okurek,zakapeme olejem a necháme v chladnu odležet 2 hod. |
Kapr plný dobrot 1 kapr cca Nádivka:20g tresčích jater,200 g. červeného lososa, 200g. uzeného tuňáka, 100g. šunky,3 lžíce másla,200g. žampionů,2 cibule, 1 sklenice sterilizované zeleniny,1 lžíce paštikového koření,1 lžička sušené petrželky,2 vejce,4 lžíce smetany,zelený a červený pepř,sůl. Očištěného kapra vytřeme uvnitř i zvenčí směsí šťávy z limetky,oleje,pepře a soli a necháme 2 hod. odležet v chladu.Mezitím si připravíme nádivku:játra,lososa,tuňáka a šunku najemno pokrájíme a promícháme.Přidáme na másle podušené a pokrájené houby,posekanou cibuli a zeleninu,promícháme se zeleninou,žloutky a tuhým sněhem z bílků a nakonec ochutíme kořením a solí.Směsí naplníme kapra zašijeme,vložíme do máslem vymazané zapékací misky a ve vyhřáté troubě pečeme po obou stranách do zlatova a křupava.během pečení podléváme vodou a výpekem. Podáváme bramborovými hranolky a mangoldovým salátem s vinnou zálivkou.Na talířích ozdobíme sekanou petrželkou. |
Štika s příchutí
papriky Vykuchanou a očištěnou štiku zbavíme páteře a nakrájíme na 8 stejně velkých plátků.Plátky osolíme,opepříme,posypeme česnekovým práškem a sekanou petrželkou,zakapeme citrónovou šťávou a necháme 6 hod. odležet v chladu.Na oleji dozlatova osmahneme najemno posekanou cibuli a stejnoměrně rozložíme na dno zapékací misky.Na cibuli rozložíme plátky štiky,posypeme paprikou a vegetou,zakapeme rozpuštěným máslem,vložíme do vyhřáté trouby a zhruba 20 min. pečeme.Na závěr rybu zalijeme mírně osolenou smetanou s rozkvedlanými žloutky a kukuřičnou škrobovou moučkou a 10 min. zapékáme bez pokličky.podáváme s vařenými brambory hustě posypanými zeleným kořením,obložíme sterilizovanou kapií. |